Kutinsko dijabetičko društvo

Kutinsko dijabetičko društvo od 1999. godine djeluje u Gradu Kutina kao lokalnoj zajednici. Tijekom protekla dva desetljeća Društvo je postupno postalo brojnim građanima partner za volontersku pomoć oboljelima od dijabetesa i prevenciju ove sve raširenije bolesti.
Društvo je osnovano u cilju povećanja senzibilnosti javnosti prema rastućem riziku oboljenja od dijabetesa, organiziranja i povezivanja oboljelih od šećerne bolesti radi unapređivanja zdravstvene zaštite, edukacije te prevencije komplikacija vezanih uz dijabetes. Društvo ima iza sebe brojne projekte koje su realizirali u međusobnoj suradnji zdravstveni djelatnici i volonteri različitih profila i stručnih znanja od promidžbe, financija pa do tjelovježbe. Društvo svoj rad strateški pozicionira u područje javnog života i komuniciranja koje dopunjava ostale sustave javnog života i djelovanja, prije svega zdravstveni i socijalnu zaštitu. Ključna misija je prevencija i edukacija te promjene svakodnevnih životnih navika što šireg kruga građana.

Tijekom cijele godine Društvo organizira na javnim mjestima mjerenja razine šećera i masnoća u krvi te krvnog tlaka, organizira predavanja stručnjaka i potiče svoje članove i sve zainteresirane građane na prevenciju i sprječavanje komplikacija dijabetesa. Društvo kontinuirano kroz druge projekte provodi promociju ranog otkrivanja šećerne bolesti, promjene prehrambenih navika i aktivnog odnosa građana prema očuvanju vlastitog zdravlja kroz edukaciju, javno okupljanje članova udruge i provođenje programirane tjelovježbe.  Aktivnosti Društva namijenjene su svim građanima, bez obzira na uzrast i opće zdravstveno stanje, besplatne su za korisnike, a pozvani su da nam se pridruže svi koji žele djelovati preventivno na očuvanju svog zdravlja.

Naše aktivnosti provode volonteri, a u proračunu troškova najvažnije izdatke čini podmirenje direktnih materijalnih troškova i nabavke opreme nužne za provođenje programskih aktivnosti. Osim što djeluje na razini lokalne zajednice – Grada Kutine, Društvo se kao član Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, redovito uključuje u sve aktivnosti na razini Županije Sisačko – moslavačke i Republike Hrvatske.