Nakon što smo u svibnu prigodnim javnim aktivnostima obilježili novoproglašeni Hrvatski dan šećerne bolesti 14. svibnja, pripremili smo prigodne aktivnosti i za obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa – 14. Studenoga.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. je „Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću“. Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom „Edukacijom do bolje sutrašnjice“.

Svojim aktivnostima želimo javno istaći značaj ovog velikog javnozdravstvenog problema u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Još jednom želimo ukazati na važnost edukacije i prevencije, ranog otkivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja te sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) u svijetu od šećerne bolesti boluje oko 537 milijuna ljudi,  u Europi je to 61 milijun, a u Hrvatskoj oko 500 tisuća odraslih osoba (u dobi od 20 do 79 godina).

Ako se uzme u obzir procjene da polovica osoba sa šećernom bolešću ostaje nedijagnosticirana, te da svakih 5 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti, čini se to dovoljnim razlogom da iskoristite neku od naših besplatnih kontrola šećera u krvi i provjerite – da li ste jedna od 541 milijuna odraslih osoba u svijetu koja ima poremećenu toleranciju glukoze (IGT) i u visokom je riziku od razvoja šećerne bolesti tipa 2.

Očekujemo Vas!

(izvori: https://www.dijabetes.hr/ , http://worlddiabetesday.org/about/  ).