Proglašavanjem Hrvatskog dana šećerne bolesti 14. svibnja Hrvatski sabor želio je podići svjesnost o ovom velikom javnozdravstvenom problemu, ne samo u svijetu, nego i u Hrvatskoj. To nam je prilika da javnozdravstvenim akcijama i edukativnim kampanjama podsjetimo javnost na učestalost šećerne bolesti te važnost prevencije, ranog otkivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja te sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) iz 2021.g., u svijetu od šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a procjenjuje se da će taj broj do 2030. godine narasti na 643 milijuna. U Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijun odraslih osoba (20 do 79 godina).

Ključni pokazatelji:

  • 1 od 10 odraslih (20 do 79 godina) osoba u svijetu ima šećernu bolest;
  • 1 od 2 osobe sa šećernom bolešću ostaju nedijagnosticirane;
  • Tri četvrtine osoba sa šećernom bolešću u radnoj su dobi;
  • 1 od 5 osoba sa šećernom bolešću ima više od 65 godina;
  • 541 milijuna odraslih osoba (20 do 79 godina) u svijetu, ima poremećenu toleranciju glukoze (IGT) i u visokom su riziku od razvoja šećerne bolesti tipa 2;
  • svakih 5 sekundi jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti.

Procjenjuje se da je gotovo 500 tisuća osoba sa šećernom bolešću u Hrvatskoj. Zbog pandemije Covid -19, stanje je i još gore, jer mnogi nisu obavili liječničke preglede i redovite kontrole. Prema službenim podacima, čak 60% osoba sa šećernom bolešću tip 2 se nije odazvalo na preglede i kontrolu. (izvor: https://www.dijabetes.hr/ ).